Projekty

FOKA PARO – ROBOT TERAPEUTA

Kto: Fundacja Werwa Team w Partnerstwie z Fundacją PZU

Co : „Foka Paro – robot terapeuta” – projekt terapii z użyciem Foki Paro

– jedynego na polskim rynku produktu sztucznej animaloterapii, czyli terapii z udziałem zwierząt.

Paro to robot ze sztuczną inteligencją, który służy terapii polisensorycznej zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Kiedy: od 30. 06. 2018 do 31. 12.2018

Gdzie: Województwo Kujawsko-Pomorskie

Obecnie kontynuujemy projekt w ramach działalności statutowej Fundacji

Zapraszamy do poznania PARO i korzystania z tej formy terapii

Dla kogo terapia?

Paro to zaawansowany   interaktywny   robot  stworzony  przez  AIST,  wiodącego japońskiego  pioniera  automatyki  przemysłowej. Wykorzystywany   jest   w   placówkach terapeutycznych  i  szpitalnych,  w  których  obecność  żywych  zwierząt  jest niemożliwa  ze względu na stan pacjenta lub trudna logistycznie do zorganizowania. Wizualnie do złudzenia przypomina on małą foczkę, ma także jej wagę i miękkość futerka.

Paro służy do terapii m.in. osób z głęboką niepełnosprawnością intelektualną, z niepełnosprawnością fizyczną, z autyzmem, po urazach, z zaburzeniami psychicznymi, seniorów sprawnych poznawczo, ale i tych z demencją, pacjentów onkologicznych czy osób żyjących lub pracujących w nadmiernym stresie.

Terapia Paro może współuczestniczyć z każdą inną terapią, nie negując czy zmniejszając jej wartości. Nie jest to zamiast fizjoterapeuty ani rehabilitanta, ale obok; to jedna z wielu możliwości, dzięki którym chcemy chorym przywracać zdrowie.

Paro ma pełnić rolę zwierzęcia domowego w miejscach, gdzie ich przebywanie jest niemożliwe lub nawet zabronione np. w szpitalach czy domach opieki.

Paro wykorzystuje się zarówno w terapii indywidualnej, jak i grupowej.

Działanie terapii jest dwutorowe: relaksujące i aktywizujące.

Jak reaguje ta inteligentna foczka

Paro potrafi rozpoznawać emocje, wyczuwa obecność chorego i stara się poprzez delikatne dźwięki i ruchy wejść z nim w interakcję. Zaawansowany,  robot terapeutyczny, zaprojektowany dla pacjentów z otępieniem, chorobą Alzheimera oraz innymi zaburzeniami funkcji poznawczych, zachowuje się jak żywe zwierzę.

Funkcje:

Uczy się rozpoznawać użytkownika

Nawiązuje interakcje z podopiecznym i podąża za jego reakcjami

Wykrywa temperaturę i reaguje odpowiednio do niej

Wykrywa różnicę dotyku i uderzenia

Interpretuje ton głosu i jego kierunek

Zwraca głowę w kierunku użytkownika

Powtarza niektóre dźwięki

Może nauczyć się reagować na nowe imię

Ma rytm zmiany pór dnia – dzień i noc

Reaguje radością na ciepły łagodny  ton głosu

Zawsze daje informację zwrotną odbiorcy

Mruży oczy w nadmiarze światła i fleszy

Wtula się w opiekuna

Woła opiekuna i tęskni

Zachowaniem przypomina prawdziwe zwierzę

Paro słucha, mówi, czuje, widzi i porusza się.

W trakcie ponad półrocznej pracy z naszym robotem do terapii polisensorycznej – Foką Paro pojawiały się pytania o sposób jej czyszczenia i dezynfekcji.
Dlatego też wyjaśniamy Państwu jak wygląda toaleta Paro 😉
Foka Paro posiada hipoalergiczne futro z materiału antybakteryjnego z jonami srebra. Nanosrebro jest znane w medycynie współczesnej od prawie stu lat, jest lekiem naturalnym o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i grzybobójczym. Jest naturalnym antybiotykiem: efektywnym, łagodnym i nietoksycznym. Srebro niszczy ponad 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pleśni. Jego właściwości tak zmieniają strukturę bakterii (ale tylko organizmów jednokomórkowych), że zostaje zablokowany ich mechanizm rozmnażania i w ten sposób powłoka pokryta Nanosrebrem ulega samooczyszczeniu. Tak jest właśnie z naszą Foką Paro! Jej futro pokryte cząsteczkami Nanosrebra nie gromadzi żadnych bakterii, grzybów, pleśni czy wirusów! Dzięki temu robot jest bezpieczny dla pacjentów i w żaden sposób nie stwarza dla nich zagrożenia.
Dodatkowo po każdym spotkaniu terapeutycznym powłokę futra dezynfekujemy chusteczkami antybakteryjnymi bez zawartości alkoholu, gdyż alkohol uszkadza naturalną antybakteryjną powłokę ochronną .
Nasza Foka co jakiś czas jest także poddawana skomplikowanej operacji prania futra w łagodnych detergentach, by nadać jej piękny, czysty wygląd a jednocześnie nie naruszyć właściwości futra.
Tak przygotowana – cudownie pachnąca może ruszać na terapię do pacjentów