Międzynarodowy Dzień Wolontariusza

– to okazja do tego, by pokazać światu, jak wielką rolę odgrywają osoby zaangażowane w pracę społeczną na rzecz innych – na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym. To też doskonały moment dla samych wolontariuszy, by pochwalili się zrealizowanymi inicjatywami i zachęcili do współdziałania wszystkich tych, którzy na razie stoją z boku
Obecnie dosyć popularny jest stereotyp młodzieży, która spędza wolny czas głównie na aktywnościach w komputerze czy telefonie, nie widząc poza nimi świata. Jednak tej opinii przeczą wolontariusze ze Szkoły podstawowej im. Bohaterów Września 1939r. w Świętosławiu.
Naszym zdaniem główną barierą do działania dla młodzieży nie jest brak chęci, ale ograniczone możliwości. Jednak zarówno nam jak i pani Joannie Piskorskiej jako opiekunowi szkolnego koła wolontariusza WERWIK zależało na stworzeniu pola do popisu nie tylko w sferze realizacji, ale też szukaniu wyzwań i kreatywnym tworzeniu rozwiązań.
Dlatego dziś postanowiliśmy świętować ten szczególny dzień poprzez zorganizowanie apelu dla szkoły, nagrodzeniu wyjątkowo aktywnych, zawsze chętnych do pracy wolontariuszy
W tak ważnym dla nas dniu nie mogło oczywiście zabraknąć Foki PARO, która wniosła
wiele radości do naszego spotkania.😍😍😍

A na zakończenie słodki akcent uroczystości – pieczenie pierniczków 🍪 przez dzieci 😊 Każdy etap pieczenia sprawiał wiele radości. Uczniowie z zapałem wałkowali ciasto, wykrawali foremkami pierniczki, układali je na blachach i zanosili do upieczenia. Nie mogli doczekać się momentu, kiedy gotowe pierniki będzie można udekorować, a potem oczywiście zjeść. Zapach świąt roznosił się po całej szkole. 💕🌲🎅🌲🎅🌲💕

***********************************************Jesienne Granie Dla Jakuba Cymra

Wolontariusze ze Szkolnego Koła Wolontariatu w Szkole w Osieku nad Wisłą wspólnie z naszą Fundacją przygotowują koncert połączony ze zbiórką charytatywną dla Jakuba Cymra. Chcemy pomóc Jakubowi, który od wielu miesięcy walczy o powrót do zdrowia…

Na scenie zagra Arkadiusz Wychowanek czyli DJ Roger.

Zapowiada się przyjemne jesienne granie, przy filiżance gorącej kawy i smacznym ciastku… Kiermasz charytatywny, licytacje a przede wszystkim miły czas w gronie przyjaciół i znajomych 🙂

Serdecznie zapraszamy!!!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

W roku szkolnym 2019/2020 nawiązaliśmy współpracę ze Szkolnymi Klubami Wolontariusza w szkołach w Świętosławiu, Czernikowie, Obrowie i Osieku nad Wisłą.

Zachęcamy uczniów do włączenia się w prace tych Klubów 🙂

Zapewniamy, że będzie działo się w nich dużo dobrego a relacje z prowadzonych akcji znajdziecie wkrótce na naszej stronie 🙂