Jesienne Granie dla Jakuba Cymra

Nasze korzenie to wolontariat, od którego wszystko zaczęło się w 2016r. Jako Barwy Pomocy stawialiśmy pierwsze kroki ucząc się jak pomagać innym. I nadal uczymy się, ale tym razem już nie sami! Jest wokół nas wielu życzliwych, otwartych ludzi i instytucji, którzy wspierają nasze działania wtedy gdy opadamy z sił. Wolontariat to ciężka praca a zarazem ogromna satysfakcja i radość z każdego udanego projektu. W tym roku wyruszyliśmy do szkół na terenie gmin Czernikowo, Obrowo i Ciechocin gdzie działają szkolne koła wolontariatu. Młodzi ludzie bardzo otwarcie podchodzą do wolontariatu, angażują się, poświęcają swój czas po to, by zrobić coś dobrego dla innych, by maleńkimi krokami zmienić świat wokół siebie na lepsze.
W piątkowy wieczór razem ze Szkolnym Kołem Wolontariatu ze szkoły w Osieku nad Wisłą mieliśmy przyjemność – kolejny raz – zagrać koncert charytatywny dla Jakuba Cymra. Nasze pierwsze spotkanie z Jakubem odbyło się także w Osieku w 2017r, kiedy to jeszcze jako Barwy Pomocy graliśmy w remizie razem z zespołem Pinky Loops oraz całą grupą przyjaciół-wolontariuszy.
Także teraz znakomita współpraca ze Szkolnym Kołem Wolontariatu zaowocowała pięknym koncertem. Wszystkich Gości powitała Pani Dyrektor Katarzyna Wachowska, która podkreśliła rolę wolontariatu i niezwykły wpływ jaki ma on na kształtowanie młodych ludzi. Ewa i Mirek w imieniu Fundacji podziękowali za życzliwość i wsparcie ze strony szkoły, wolontariuszy i zebranych Gości. Szczególnie mocno poruszyły wszystkich słowa Cioci Jakuba – Pani Bożeny, która opowiedziała o samopoczuciu Jakuba i potrzebach rodziny. O trudach codziennej opieki nad Jakubem z filmowego ekranu opowiadała także mama Jakuba. To ona, wraz z bliskimi walczy każdego dnia by Kubuś wrócił do zdrowia i sprawności… rehabilitacja jest żmudna i bardzo wyczerpująca, także finansowo… Najbliżsi robią wszystko co w ich mocy a każdy gest wsparcia i życzliwości jest dla nich wzruszający i bardzo potrzebny…
Gwiazda wieczoru – Arkadiusz Wychowanek – zaserwował nam prawdziwą ucztę muzyczną zaczynając od Louisa Armstronga i piosenki „What A Wonderful World” a na Dżemie kończąc… Muzykę i ciepły głos Arka przeplatały aukcje dla Jakuba prowadzone przez Beatę i Monikę. Dzięki zaangażowaniu wielu życzliwych osób stoliki były pełne najróżniejszych stroików, książek, obrazów… W korytarzu unosił się zapach domowego ciasta i gorącej kawy a w holu wolontariusze dzielnie prowadzili kiermasz świąteczny.
Dzięki hojności wszystkich uczestników udało się zebrać dla Jakuba 4382,26zł, nie jest to jednak kwota ostateczna gdyż datki nadal wpływają… Ostateczna kwota zostanie podana wkrótce – po podliczeniu całości.
Za zaangażowanie, wsparcie i wielką życzliwość serdeczne podziękowania kierujemy do Dyrekcji Szkoły w Osieku nad Wisłą Pani Katarzyny Wachowskiej i Pani Lidii Szumskiej, Wolontariuszy Szkolnego Koła Wolontariatu w Osieku nad Wisłą wraz z Panią Katarzyną Tofil oraz Anną Melkowską, naszych fundacyjnych Przyjaciół, którzy pomagali zbierać fanty. Serdecznie dziękujemy Hubertowi Jasińskiemu za bogatą relację fotograficzną a naszym wolontariuszom Gosi, Emilce i Jackowi za wsparcie we wszystkich przygotowaniach.
Specjalne podziękowania kierujemy do Arka Wychowanka, który mimo napiętego grafiku występów znalazł czas by zagrać w Osieku nad Wisłą.
Takie spotkania jak to piątkowe sprawiają, że człowiekowi robi się ciepło na sercu i wie, że jego praca i wysiłki mają sens… że ma wokół życzliwych ludzi, którzy dodadzą mu skrzydeł gdy zapomni jak latać… Wierzymy, że każdy gest nawet najdrobniejszy zmienia świat… czyjś świat… mamy nadzieję, że chociaż na chwilę odmieniliśmy świat Kuby dodając mu nieco kolorów….